22 października 2019
Wspólnie z Jeronimo Martins Polska edukujemy o problemie marnowania żywności
Od 2016 r. nasz klient – Jeronimo Martins Polska rozwija program przekazywania niesprzedanej, ale nadającej się do spożycia żywności organizacjom pożytku publicznego zajmującym się pomocą żywnościową. Produkty są wydawane bezpośrednio ze sklepów, na zasadzie darowizny. Wśród nich znajdują się te z bliskim terminem przydatności do spożycia, z uszkodzonym opakowaniem, a także dojrzałe owoce i warzywa. Prawie 70% przekazywanych towarów stanowią świeże mięso, wędliny, wyroby garmażeryjne oraz ryby, które są wykorzystywane do przygotowywania posiłków w jadłodajniach i stołówkach, bądź paczek żywnościowych w punktach wydawania żywności dla osób potrzebujących.
Obecnie już połowa sklepów sieci Biedronka została włączona do projektu przekazywania nadwyżek żywności do ok. 70 organizacji.
W ramach edukacji dotyczącej zapobieganiu marnowania żywności, we współpracy z Rekopolem powstał edukacyjny film: